Opening week van de amateurkunst

Op zaterdag 5 mei opende wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen de Week van de amateurkunst in het museum De Palthehof in Nieuwleusen. Hij deed dit door de winnaars van de gedichtenwedstrijd bekend te maken. Het damestrio The Wrinkles zorgde voor een muzikale omlijsting, onder andere door het zingen van het Week-van-de-amateurkunst-lied, speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd. Tevens was dit de eerste dag van de tentoonstelling van de kunstenaar Muhanad Fazat uit Nieuwleusen, die zijn werk dit weekend in het museum tentoonstelde in het kader van Kunst om Dalfsen.

Nieuwleusenaren van alle leeftijden hadden hun pen gepakt om een gedicht te schrijven over een voor hen gedenkwaardige plek in het dorp. Dat varieerde van School C., het grammafoonplatenmuseum tot het kunstwerk aan de Burgemeester Backxlaan. Een deskundige jury heeft twaalf gedichten uitgekozen om te worden gepubliceerd in een reeks ansichtkaarten. Daarnaast wordt er rondom deze gedichten een wandelroute in Nieuwleusen ontwikkeld. Wethouder Jan Uitslag maakte de 12 gedichten en de namen van de dichters bekend die worden opgenomen in de Gedichtenroute Nieuwleusen  en die als ansichtkaart gedrukt gaan worden.

Dit zijn de 12 gedichten en de namen van de dichters:

Gerrie van der Berg (ps.)                   De Dedemsvaart

M. van Berkum-Booi                          Ons huis en haard

Mirjam Booij-Hendriks                        De kromme Drie-ling

Joke Bos                                            Et huus op de bult

Lenze Bouwers                                  Grammofoonmuseum

Lenze Bouwers                                  Union, levend monument

Klazien Bijker-van Hulst                     School C

Koos Geerds                                      De grote kerk

Piet Kalteren                                      Buitengebied

Lucinda en Sanne van Het Kompas  De molen van Massier

Naomi Klein van De Meele               Flash Nieuwleusen

Nicci de Wild van De Tweemaster    Er staat in Nieuwleusen een beeld

Wij danken alle inzenders heel hartelijk voor het insturen van een gedicht of gedichten voor de Gedichtenroute. De jury heeft een keuze moeten maken uit 28 gedichten geschreven door volwassenen en 20 door basisschoolleerlingen.

In de Dauwtrapwandelroute die aanstaande donderdag tussen 7 en 9 uur gewandeld kan worden- start bij Café-restaurant De Viersprong - hebben de 12 gedichten een voorlopige plek gekregen. Zie voor meer informatie hieronder

Op Hemelvaartsdag kan er al van gedicht naar gedicht worden gewandeld, tussen 7.00 en 9.00 in de ochtend. Op diverse plaatsen worden gedichten voorgedragen. De wandeltocht wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Hand in Hand. Er kunnen 2 afstanden worden gelopen: 7 of 15 km. Onderweg wordt u getrakteerd op lekkere broodjes en bij terugkomst kunt u gebruik maken van het gezellige terras bij “De Viersprong”. U kunt zich inschrijven voor deze vroege wandeltocht tussen 07:00 en 09:00 uur bij “De Viersprong”. De kosten bedragen € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen.

 

Noot:

Meer informatie over WAK:

Van 5 tot en met 12 mei 2018 vindt in de gemeente Dalfsen de Week van de Amateurkeunst (WAK) plaats. Gedurende deze week kunnen geïnteresseerden concerten bezoeken, wandeltochten maken, workshops en open lessen volgen, naar een masterclass storytelling, een cigarbox maken, auditie doen voor Night of the Plons, naar Kunst om Dalfsen en naar DAMOVO dagen. Er is dit jaar weer een leuk en gevarieerd programma gemaakt, voor jong en oud! Het thema dit jaar is: VERTEL!

Meer informatie: www.dalfsen.nl/wak

Meer informatie over Historische Vereniging en de gedichtenroute:

Gees Bartels, voorzitter, 0529 – 482012, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.