Reünie

 

Reünie oud-leerlingen school A.

 

Op zaterdag 9 maart 2019 was er in museum Palthehof een reünie van oud-leerlingen die in 1955 in de eerste klas zaten van de openbare lagere school A in Nieuwleusen.

Bij binnenkomst was er de ontvangst met koffie en vlaai. Daarbij werden onmiddellijk allerlei verhalen uitgewisseld.

Op school A was meester Katerberg de hoofdonderwijzer, zoals dat toen genoemd werd. In die tijd had nog niemand van een lagere schooldirecteur gehoord .

Dat de reünie in het museum gehouden werd, was een bewuste keus. Hier zijn immers alle oude schoolfoto’s bewaard, gescand en digitaal beschikbaar, en ook veel ander foto’s en films. Middels het Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS) kun je die in het museum allemaal via laptop en beamer op een groot scherm aan een groter publiek laten zien. Iedereen vond deze wijze van het presenteren van de foto’s erg leuk en aan de hand van de klassenfoto’s werden veel herinneringen opgehaald.

Daarna was het tijd voor de lunch, met een keuze uit enkele stampotten. Dit werd prima verzorgd door een van de oud leerlingen.

Na het eten zijn er nog enkele oude films bekeken. Ook dit werd weer een feest der herkenning. Op een film uit 1960, die een veekeuring in het Palthebos liet zien, herkenden enkelen hun eigen ouders.

Ook de film uit 1966, waarin school A gefilmd was toen leerlingen van het schoolplein naar huis fietsten, riep veel reacties op.

Daarna volgde een rondleiding door het museum. Het oude schoolklasje riep bij iedereen nostalgische gevoelens op. Sommigen hadden het gevoel dat de bankjes in de loop van 60 jaar behoorlijk gekrompen waren. De Union collectie was aanleiding voor het vergelijke van de fiets waarop je toen reed en wat je nu aan luxe hebt. De nieuwe, bijna ingerichte tentoonstelling werd bezichtigd en bewonderd.

Het was een geslaagde dag; misschien voor herhaling vatbaar over 5 jaar?