Boek over oorlogsjaren in Nieuwleusen

Onlangs verscheen het boek “De jaren 1940-1945 in Nieuwleusen”. Het is door de Historische Vereniging “Ni’jluusn van vrogger” uitgeven. Het boek, dat door de redactie van het kwartaalblad van de vereniging is samengesteld, past helemaal in het thema “Vijf donkere jaren” van museum Palthehof. Het sluit bovendien aan bij de 70-jarige vrijheid die ons land dit jaar heeft gevierd.
 
Het boek bevat 184 bladzijden en is rijkelijk geïllustreerd met meer dan 100 foto’s en andere afbeeldingen, waarvan een aantal nog niet eerder zijn gepubliceerd. Het boek is de 2e en belangrijk uitgebreide druk van een boekje van 80 bladzijden dat werd uitgegeven bij de 50ste herdenking van de bevrijding en dat al lang was uitverkocht. In dit nieuwe boek zijn die artikelen waar nodig aangevuld. Er zijn artikelen toegevoegd die nieuwe en uitgebreide informatie geven over de plaatselijke geschiedenis in de oorlogsjaren. Ook zijn er een paar artikelen opgenomen over de gevolgen van enkele oorlogsgebeurtenissen.
De reacties op het boek zijn positief. Ondanks het feit dat er plaatselijk, in verhouding tot de rest van ons land, weinig is voorgevallen in de oorlogsjaren, kent het boek toch interessante verhalen. Hoe was het als meisje te wonen vlak bij de spoorlijn die regelmatig doelwit van bommenwerpers was; wat is de achtergrond van de namen op het oorlogsmonument; hoe was het verzet geregeld en wie namen er aan deel; wat heeft de Zeeuwse plaats Cadzand met Nieuwleusen te maken gehad; enz. Ook is het oorlogsverhaal van een plaatselijke verzetsman te lezen, zijn brieven opgenomen van een in Duitsland tewerkgestelde en van dankbare etenhalers in de Hongerwinter.
Alle leden van de vereniging hebben inmiddels een gratis exemplaar van “De jaren 1940-1945 in Nieuwleusen” ontvangen. Voor belangstellenden is het boek in museum Palthehof te koop voor € 14,00. Wil men het boek toegezonden krijgen, dan kan men een exemplaar bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De bestelling wordt dan toegezonden, met doorberekening van de verzendkosten.
Het boek is eveneens bij The Read Shop en De Blijde Boodschap in Nieuwleusen te koop. Daar kost het € 15,95.