Historisch museum Palthehof in Nieuwleusen bezit heel veel artikelen, voorwerpen, verhalen, foto’s en dergelijke. Van een deel van die duizenden spullen weet het museum geen achtergronden. De vrijwilligers willen de verhalen achter de voorwerpen graag compleet maken. Omdat het overgrote deel van de collectie afkomstig is van mensen ‘uut Ni’jluus’n’ of omgeving, roept Palthehof de mensen op om hen waar mogelijk van ontbrekende informatie te voorzien. Graag ontvangt het museum antwoorden, namen en achtergrondverhalen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of persoonlijk tijdens openingsuren van het museum: dinsdags van 10.00 tot 16.00 uur en vanaf 8 april t/m 28 oktober ook op woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Of telefonisch tijdens openingsuren: 0529-485255
 
 
 
Wie weet de namen van deze kinderen? De foto hebben we al jaren in ons fotoarchief, maar de namen van de kinderen weten we niet. Da’s jammer, en daarom deze vraag. Indien mogelijk ook geboorte data, woonadres en andere familieverhalen.
De kinderen sieren de poster en flyer van de thematentoonstelling van 2017: “Goed veur de Dag Komen”.

We hebben hierover nog geen informatie over binen (29-4-2017)
-----------------------------------------------------------
 
 
Wie heeft met deze knopen mogen pronken?
Wie weet op welk kledingstuk deze identieke knopen (met een doorsnede van 4 cm) hebben gezeten? De knopen zijn duidelijk als versiering gebruikt, maar door hun oogje aan de achterkant zijn ze ook functioneel. Wie heeft ze aan museum Palthehof geschonken? We zouden graag het verhaal van de knopen verder kunnen vertellen!  
De gepoetste knopen zijn te bewonderen tijdens de thematentoonstelling van 2017: “Goed veur de Dag Komen”.

We hebben hier nog geen informatie over binnen (28-4-2017).
---------------------------------------------------------------------
 
 
Waarvoor dient dit houten kegeltje?
Dit grappige voorwerp bestaat uit een bodem en een kegel met 3 gaten. Het is geen fluitje! Is het een gebruiksvoorwerp of kinderspeelgoed? Het is van lichtgewicht hout gemaakt, heeft een lengte van 8 cm, beide delen passen perfect op elkaar. Wie heeft het kegeltje aan museum Palthehof geschonken? We zouden graag het verhaal van het kegeltje verder kunnen vertellen!  

Er is een antwoord! Het kegeltje is een rammelaar!
 
In het grappige kegeltje hoort een hardhouten kogeltje te zitten. Dat is waarschijnlijk weggeraakt doordat het hoedje is losgeraakt van het mannetje. De rammelaar is een speeltje uit een hele serie houten kinderspeeltjes, “Greiflinge”, die zijn bedacht en ontworpen door Hugo Kükelhaus, filosoof, schrijver, tekenaar en meubelmaker. Hij ontwierp deze speeltjes in de periode 1945 – 1950. De firma Speel Goed uit Amsterdam heeft zijn speeltjes in Nederland geïmporteerd. 
Hugo Kükelhaus (* 24 maart 1900 in Essen; † 5 oktober 1984 in Herrischried) was een zeer belezen en veelzijdig man. Aan de Werkkunstschule in Münster, thans de Kunsthochschule, was hij een inspirerend docent voor zijn studenten. Hugo Kükelhaus woonde destijds in Wamel aan de Möhnesee in het Sauerland.
Het verhaal van het kegeltje is duidelijk geworden door de informatie die Jan en Aennchen Elders, studenten van Hugo Kükelhaus, ons per brief hebben aangereikt, waarvoor onze hartelijke dank.
 
--------------------------------------------------------