Schenkingen

 

Het gebeurt regelmatig dat mensen aan het museum voorwerpen willen schenken of in bruikleen geven.
U kunt daarvoor terecht in het museum op dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur.
Uw geschenk kan dan in ontvangst worden genomen en er kunnen afspraken worden gemaakt over de bestemming van het voorwerp.
Er zijn verschillende bestemmingsmogelijkheden. De leukste is natuurlijk als het voorwerp een plek kan krijgen in de collectie en ten toon gesteld zal worden.
Niet alle voorwerpen zijn daarvoor geschikt. Het museum heeft al een heleboel mooie objecten en te weinig ruimte om alles een goede plek te geven.
Als de schenking  wordt  opgenomen in de collectie gaat ze deel uitmaken van het inventaris van het museum. De stukken zullen een deel van de tijd ten toon gesteld worden in de tentoonstellingsruimten. Een deel van de tijd worden ze bewaard in het depot. 

Als opname in de collectie niet aan de orde is kan overwogen worden het voorwerp aan een ander museum te schenken of het een andere bestemming te geven. Dat beslist u zelf. Als u een voorwerp achterlaat, ook als het niet in de collectie wordt opgenomen, zoeken we daar een goede bestemming voor.
We willen graag zeker weten dat u daarmee akkooord gaat, daarom vullen we met u een overeenkomst in die door u en een vertegenwoordiger van het museum wordt ondertekend.
 
Als het gaat om bruikleen zullen afspraken gemaakt worden over de duur van de bruikleen en eventueel andere belangrijke zaken. Ook een bruikleenovereenkomst wordt door u en een vertegenwoordiger van het museum ondertekend.
 
Op dit moment worden alle objecten die het museum nu in eigendom heeft geinventariseerd. Dat betekent: fotograferen, voorzien van een inventarisatienummer en vastleggen in een digitaal systeem. Een deel van de objecten zal ook worden geplaatst op de beeldbank objecten die het museum aan het aanleggen is, zodat ze ooit ook via internet te zien zijn.

 

Schenkingen museum Palthehof 2017

 

             

In 2017 hebben weer veel mensen bij het opruimen van hun spullen aan ons museum gedacht. Er zijn dit jaar veel schenkingen binnengekomen, waaronder een aantal heel bijzondere; van belang voor de geschiedschrijving en beleving van ons verleden.

Bedrijven: Archief, notulenboeken, grootboeken e.a. Coöp. Brandwaarborg, later opgegaan in Univé

                Schenking; Univé bij vertrek uit Nieuwleusen

Boerengerei; achterbint, touw waarmee oogst op boerenwagen wordt vastgebonden

                Schenking; Johan Mulder, Merellaan 11, Nieuwleusen

Gereedschap: Zuddensschuppe (zodenschep), groot formaat smeedijzeren mes aan houten steel om zijkanten van de sloot te “schonen”.

                Schenking: Peter van Oosten, Plaggenslag 3, Nieuwleusen.

Gereedschap: domme kracht

                Schenking: Peeters, Nieuwleusen

Handwerken: haakwerk, kunstzinnig haakwerk met prachtige motieven, volle doos met opschrift “Glacé handschoenen”

                Schenking: Hans Pronk, Van Hauwenstraat 11, Dalfsen.

Huishouding; Keukenstel, mooie porseleinen set voorraadpotten, 5 groot formaat , 3 klein formaat, 2 flesmodel azijn en olie; op geel geverfd hangrek.

Schenking van Jenni Veijer, gegeven namens A. Bruyn-van der Stel,

Huishouding; wasklopper, koper met houten steel / wasketel, emaille / wasteil / potten en pannen / keukenrolhouder, metaal type Brabantia jaren 70 / handdoekenrekje, 2x, type Brabantia / kinderpo; houten vloertje met daarop een “stoeltje” met riem, waarin een kinderpo past. De peuter kon vastgesnoerd worden tot ze haar/zijn “boodschap” had geproduceerd.

Schenking: Alie en Klaas Hekman, Achterweg 8, Balkbrug.

Huishouding: Zeep van voor de oorlog

Schenking: Van der Graaf, Nachtegaalplein 2, Nieuwleusen

Huishouding: Kolenkit, zwart emaille / pannetje met deksel, grijs gewolkt emaille / wasbord, geheel uit hout, ook het ribbelgedeelte

                Schenking: Netty Knotters-Brassien, Dommelerdijk 137, Nieuwleusen

Huishouding: stoof

                Schenking: G. Vrieling, Haagwinde 12, Nieuwleusen

Huishouding: telefoon, wandmodel, grijs kunststof met draaischijf / fluitketel, emaille oranje met bruin bloemmotief sfeer 70-er jaren / tafelkleed zoals veel in huisgezinnen voorkwam, katoen en mohair / tafelkleed, witte katoen, rond, gehaakt.

Schenking: L. de Boer, Westeinde 190, Nieuwleusen

Kinderspeelgoed; strijkplank, hout, wit geverfd / wastobbe, hout, ovaal met metalen bandjes / stamper hout / wasbord met zinken ribbelbord in houten frame / kinderbadje, zink, geverfd, ovaal met aan de voetenkant een kraantje om het bad leeg te laten lopen / emmertje, zink geverfd in dezelfde kleur, om het vuile badwater in op te vangen.

Schenking: Jenni Veijer, gegeven namens A. Bruyn-van der Stel

Kinderspeelgoed; teddyberen waarmee veel is gespeeld, 1 ongeveer 80 cm, 1 ongeveer 30 cm / babypop / poppenkakstoel, hout, met 2 plastic pispotjes (die er oorspronkelijk niet bij horen) / speelgoedfornuisje, blik, geverfd, met bijbehorende potjes en pannetjes / treinemplacement 2x, geverfd blik, landschap waar doorheen spoorrails met daarop kunststof treintje, in verpakking kartonnen doos

Schenking: Alie en Klaas Hekman, Achterweg 8, Balkbrug.

Kinderspeelgoed: theeserviesje, theepotje, suikerpotje, melkkannetje, 4 kop en schoteltjes, 6 gebaksbordjes, wit porselein met bloemmotiefje

Schenking: Netty Knotters-Brassien, Dommelerdijk 137, Nieuwleusen

Persoonlijke documenten: Plaquettes, 2x, koperen plaat ca 15 x 15 cm op hout, er omheen gebogen, met ingehamerde tekst “Haastige spoed is zelden goed 1936. Gehuwd: H. van Duren en Jantje Kischer Nieuwleusen 14-5-1936”

Schenking; Mevr. Hoogeveen, Beatrixlaan 18b, Nieuwleusen

Persoonlijke documenten: Schoolrapport / doopherinnering / trouwboekjes / oorlogszakboekje 1925 / trouwkaarten / akten / doopherinnering / bijbels

                Gerard Oldeman, Weegbree 63, Nieuwleusen

Persoonlijke documenten: Getuigschrift / geboortekaartje / brieven e.a. documenten.

                Schenking: Johan Krul, Smitslaan 11, Nieuwleusen

Persoonlijke documenten: veldzakboekje / persoonsplaatje / lid.kaart Groene Kruis

                Schenking: anoniem

Kleding: Corset / jarretelgordeltje / lesboeken

                Schenking: Hennie Hoekstra, Parklaan 5,Nieuwleusen

Kleding: moffen; 1 set, textiel, Schotse ruit, met kunststof, om met een riempje vast te binden aan het stuur van een fiets of bromfiets, zodat je met de handen in de mof het stuur kon vasthouden.

Schenking: Alie en Klaas Hekman, Achterweg 8, Balkbrug.

Kleding; leren jas, lang, bruin leer; 2 x, werd gedragen op de bromfiets / nierbeschermingsband, leer, bruin met metalen gespen, werd gedragen op de bromfiets, wanten, of vuisthandschoenen, met polsbeschermkap,leer, bruin / schoenen, zwart leer, enkellaars model / bromfietshelm, “Willempie” of “pispot”-model.

Schenking: Lijsje de Boer, opgegroeid Westeinde 190, Nieuwleusen

Kleding: mutsen, witte kant, klederdracht, kraagjes,witte katoen met broderie / naadzak (nukzak) 2x / schortjurk, zwart 2x, 1x zwart met bloemetjes / jakje, 3 x zwart, klederdracht / rok, zwart 3x / onderrok, zwart 2x / damesmantel, zwart / jurk, zwarte wol / frontjes, witte katoen / kousen, zwart fabrieksmatig gebreid/ tas, zwart gehaakt met blauwe voering, franje en trekkoorden /kostuum, driedelig zwart herenkostuum.

                Schenking: Mevr. Kiezenbrink, Welsummerweg 45, Dalfsen

Kleding; Jacket, slipjas met streepjesbroek / hoge hoed / herenpak / herenvest, gilet / schortje, wit fijne katoen met broderie, vrouwenmutsje 1x wit grof gehaakt, 1x wit fijn gebreid / kinderkleding, baby jurkje organza wit, schortje, batist wit babyjurkje, schortje 2 x/ vosje, zwart-bruin bont stola

Schenking; Mevr. Hoogeveen, Beatrixlaan 18b, Nieuwleusen

Kleding: mutsjes zwart / damesjakjes / damesrokken / kostuum, drie-delig / heren klepbroek / herenvest met ronde hals / heren vest

                Schenking: Fam van Duren

Kleding: halsdoekje voor dames, blauw-zwart geruit / muts, zwarte kostuummuts met struisvogelveren /muts, witte katoenen neepjesmuts met half kantkos kant, half fabrieksmatig / brief joodse slager Vomberg uit Dalfsen.

                Schenking: Klederman, W. Jansenlaan 64, Harderwijk

Kleding; dameshoed, zwart met veren en lovertjes / herenhoed, zwarte hoge

                Schenking: Mariet Rosendal, Prins Mauritslaan 2, Wezep

Muziek en zang: accordeon

                Schenking: G. Vrieling, Haagwinde 12, Nieuwleusen

Onderwijs: Schoolplaat, Dieren in hun omgeving, roerdomp, fuut en roofvogel, Achterkant bos met

eekhoorn klimmend tegen boomstam, Wolters, Groningen.

                Schenking: anoniem

Onderwijs: Schoolbankje, jaren zeventig, formica blad met metalen onderstel, afkomstig uit de school op De Meele.

Schenking: Lijsje de Boer, opgegroeid Westeinde 190, Nieuwleusen