OPEN MONUMENTENDAG en PRESENTATIE DNA VAN DALFSEN - NIEUWLEUSEN

            
 
Behalve deze foto's staan er onder dit artikel nog 2 links naar filmpjes.
 
De stormachtige doop op zaterdag 9 SEPTEMBER 2017 was meteen een groot succes.
Na een lange periode van mooie zomerse dagen veranderde het weer op donderdag 7 september opeens in een dag met veel regenbuien en werd voorspeld dat we ook op zaterdag veel regen konden veerwachten.
Om 8 uur kwam de voorspelling uit en met paraplu en in regenjas moesten de mensen die de voorbereidingen voor de opening om 10 uur moesten uitvoeren, het optimisme erin houden.
Onder partytenten en paraplu dromden de bezoekers samen en genoten van de muziek die via de open deuren vanuit de hal van museum Palthehof naar buiten kwam. Daar had accordeonclub Con Brion een droog onderkomen gevonden. 
De voorzitter van Ni’jluusn van vrogger opende de Open Monumentendag en daarna presenteerde wethouder Jan Uitslag het project ‘DNA van DALFSEN’.
Op de parkeerplaats van ’t Witte Peerd kwamen drie koetsiers met paard en wagen aangereden met 5 SCHATKISTEN die de wethouder aanbood aan vertegenwoordigers van de 5 kernen van de gemeente; Dalfsen, Hoonhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen en Oudleusen.
Het project DNA van DALFSEN wil de cultuurhistorische eigenheid van de gemeente Dalfsen in kaart brengen en op eigentijdse manier uitdragen en verduurzamen richting de inwoners en bezoekers van de gemeente. De Historische Kring Dalfsen en de Historische vereniging Ni’jluusn van vrogger gaan daarmee aan de slag, ondersteund met subsidie van de gemeente Dalfsen. 
Een eerste stap in de erfgoedopdracht is het verzamelen van verhalen die bepalend zijn voor het DNA van de gemeente. Via SCHATKISTEN, die worden verdeeld over de hoofdkernen gaan de historische verenigingen verzamelen welke verhalen en objecten geschikt zijn om de geschiedenis van de gemeente te vertellen en middels tentoonstellingen zichtbaar te maken. 
 
Hierna kon het feest beginnen, met koffie en knieperties, gebakkken door Stien Bosman en Hennie Lubbers, onder de aangename accordeonklanken van Con Brio.
 
            
 
ONDANKS DE REGEN WERD DE EERSTE OPEN MONUMENTENDAG IN NIEUWLEUSEN EEN SUCCES.
 
Een uur na de officiële opening klaarde het weer op en de rest van de dag bleef het droog. Was de regen grote spelbreker waar het ging om de fietstocht die vanuit Dalfsen langs de verschillende Open Monumenten is Nieuwleusen was uitgezet, het weerhield veel mensen er niet van toch te komen kijken. 
De ”Open monumenten” werden beloond voor hun gastvrijheid om gratis hun deuren open te zetten. Overal werd daarvan goed gebruik gemaakt en kwamen bezoekers een kijkje nemen. Die locaties, herkenbaar aan de vlag, waren: 
- Ontmoetings kerk, Burg. Backxlaan 269. 
- Grote kerk, Dommelerdijk, hoek Westeinde.  
- Molen Massier, Westeinde 39a. 
- ‘t Olde gemeentehuus, Westeinde 2. 
- Voormalige Schuttenkerkje, Westeinde 36. 
- Grammofoon museum, De Smeule 3. 
- Museum Palthehof, Westeinde 3. 
- Oude begraafplaats, ingang bij het museum, Westeinde 3. 
- Melkveehoudersbedrijf Prins, Jagtlusterallee 2 en 3.
 
’s Morgens werd er met de paard en wagen een pendeldienst onderhouden tussen Palthehof, Molen Massier, het veebedrijf van de familie Prins aan de Jagtlusterallee en het tot woonhuis verbouwde Schuttenkerkje van de familie Vrieswijk.
   
En zie hier een impressie in beeld, gemaakt door Joop Koopman: Impressie in beeld  (klik op de link) en nog een andere filmpje ; https://verzameldnieuws.nl/nieuwleusen#ganaarlokaalblok  (klik op de link en vervolgens doorscrollen naar de open monumentendag Dalfsen 2017)
-------------------------------------------------------------------------