Kwartaalblad jaargang 37 december 2019

Kwartaalblad 2019 4e nummer december

 De groepsfoto in dit nummer is Klas 5 en 6 van CLS School B aan het Westeinde in 1969, halverwege het 100-jarig bestaan dat Het Kompas van 4 t/m 9 november 2019 met een feestweek viert.

Een bijzondere winkel, Jenni Veijer.

Op 30 mei 1975 werd een kiosk voor de verkoop van tabaksartikelen geopend aan de Burg. Van Haersoltestraat, op de hoek van het Zandspeur. De eigenaar van deze winkel was Gerrit Hekman. Tijdens zijn werk bij bouwbedrijf Heetebrij kreeg hij een ernstig ongeluk, waardoor hij blind werd. Dankzij de medewerking van de gemeente kreeg Gerrit de mogelijkheid een tabakswinkel te exploiteren. Ruim 25 jaar heeft de winkel bestaan en is daarna afgebroken.

UNION Hout- en bouwmaterialenhandel Deel 2 , Gees Bartels.

Verdere ontwikkelingen vanaf 1960 van de Union Hout- en bouwmaterialenhandel dat als zelfstandig bedrijf grote groei doormaakt nadat Paul van den Berg ook in de zaak komt. Die koopt in 1984 de UB Bouwmarkt en verkoopt die zaak in 1991 weer aan Installatiebedrijf A. Heide. En een jaar later wordt Union Bouwmaterialen aan de Eshuis Bouwmaterialen Groep.

Een hachelijk avontuur in de oude tram, Jan Schuurman

Jan vertelt hoe hij in de oorlog, toen hij in Zwolle naar de ambachtsschool ging, soms met de tram mocht in plaats van op de fiets en op een dag door kwajongensachtig gedrag in botsing kwam met knapen van de Hitlerjugend.

Mijn herinneringen aan opa Willem Veldhuizen, Willem Hekman. 

Een mooi tijdsbeeld biedt het verhaal waarin Willem Hekman (1914–1997) terug kijkt op zijn jeugd en de herinneringen die hij heeft aan zijn grootvader Willem Veldhuizen, die bij zijn ouders Klaas en Jantje Hekman inwoonde op de boerderij Oosterhulst 38.

Wat opoe Westerman en mijn moeder vertelden over 10 april 1945, Jenny Kasper.

“De Meentjesweg, waar wij woonden, was een zandweg en rondom ons heen waren ook nog veel zandwegen”. Maar op 10 april werden ze gewaarschuwd dat de bevrijding ook hier niet zonder gevaar voor mens en dier zou plaatsvinden.

Het verhaal achter een diploma, Aartje Schoemaker

Herman Bouwhuis vertelt over zijn vader die in 1931 het diploma Veeverloskundige behaalde en vanaf die tijd, als bekende uit het dorp en voor de boer voordeliger naast de dierenarts, zijn kennis gebruikte om bij problemen rond de geboorte het kalf uit de koe te halen. Ook werd hij bij zieke dieren geroepen. En hij washuisslachter. Dat vak leerde je in de praktijk door met een ervaren huisslachter mee te lopen, te assisteren en daarna zelfstandig aan de slag te gaan.

Vier generaties bakkerij Borger in Nieuwleusen, Lydie Bruggeman                 

Het was Hendrik Borger die rond 1900 aan het Westeinde in Nieuwleusen van start ging met een bakkerij. In 1937 werd in opdracht van Jan Borger de huidige bakkerij aan het Westeinde 44a gebouwd. Herman en Liny Borger begonnen samen in 1970, openden in 1990 de winkel aan de Burg. Backxlaan en in Berkum is al 22 jaar een vestiging, die wordt gerund door schoondochter Hanneke Borger. Zoon Roel is nu aan het Westeinde bij nacht en ontij bezig om de klanten te voorzien van vers brood en gebak.