Union-collectie

"Union collectie in een uitbreiding van het museum onder te brengen. Daarmee blijft de collectie intact en kan dit belangrijke erfgoed van Nieuwleusen getoond worden aan het publiek."
Dit was een berichtje uit 2014.
 
In 2015 kwam er uit de subsidiepot van de provincie geen geld voor onze museumuitbreiding.
We zijn in 2016 weer vol goede hoop aan het werk om met gewijzigde/aangepaste nieuwbouw plannen bij de provincie aan te kunnen kloppen. Inmiddels is bijna de gehele bovenverdieping van het museum ingericht met Union-materiaal. Maar er staan nog veel fietsen, bromfietsen en voorlopers van de huidige elektrische fiets in opslag. 
 
Als de uitbreiding er komt zal zoveel mogelijk Union materiaal worden tentoongesteld. We streven er naar dat bij die uitbreiding ook een Union restauratiewerkplaatsje komt. Het is de bedoeling dat vrijwilligers daar aan de slag gaan. Hierbij willen we ook mensen met een afstand naar de arbeidsmarkt betrekken. De schooljeugd kan er kennis opdoen in de vorm van workshops waarin ze leren banden plakken en ontdekken hoe de spaken in het wiel komen. Daarvoor zijn onderdelen voor fietsen en bromfietsen nodig en we hebben zelf wel het een en ander, maar uitbreiding daarvan is zeer welkom. De fietsen fabriek Union is in 2006 verdwenen uit ons dorp en daarom onze vraag aan u als lezer. Hebt u Union-materiaal dat dienst kan doen bij het repareren en herstellen van fietsen en bromfietsen, dan nemen wij dat dankbaar aan als u het ons wilt schenken.
Denk daarbij heel breed, van trapas tot balhoofd plaatjes, kettingkasten en bagagedragers. Daarnaast zijn we blij met speldjes, herdenkingsborden en eigenlijk met alles waar Union op staat.En mocht u opslagruimte over hebben waar we in afwachting van de uitbreiding gebruik van mogen maken, dan horen we dat graag.
In dat geval kunt u contact opnemen met Gerrit Lubbers, 0529482458.
 
In de jaren tachtig was er het volgende Union-lied (klik op onderstaand pijltje):