Leerlijn De Schat van Dalfsen – Museumbezoek PCBS Cazemierschool Oudleusen

 
juf Gerrie Jouwsma en 27 leerlingen groep 1&2 ( 4 en 5 jaar) brachten vrjdag 31 maart een werkbezoek aan museum Palthehof in Nieuwleusen. Het kleuterprogramma is onderdeel van de doorlopende leerlijn Schat van Dalfsen, ontwikkeld n.a.v. de archeologische vondsten in Dalfsen in 2015.
 
Juf Gerrie heeft in de klas het verhaal van Peter en de schat van oma en opa verteld.  Net als opa en oma heeft het museum een schatkist vol met oude spullen uit grootmoeders tijd. De leerlingen worden bij een stralende zon buiten ontvangen bij de schatkist die is verstopt onder het bloemetjesgordijn van oma.
 
Nadat ze uit de verkleedkist een hoofddeksel hebben uitgekozen en hiermee op de foto zijn gezet, gaan de kinderen in kleine groepjes hard aan het werk, want elke keer als juf de schoolbel luidt moet de taak af zijn! Er moet worden getekend op de lei met krijt en griffel. Er moeten koffiebonen worden gemalen met de handkoffiemolen in de museumkeuken. De kinderen worden gewogen op de bascule, en vervolgens moeten ze aardappels afwegen voor het avondeten. Ze mogen in het speelkwartier uiteraard buiten spelen. Ze knikkeren met het oude knikkerspel, en leggen een moeilijke vloerpuzzel. En dan maken ze allemaal een eigen trechterbeker-eierdop! 
 
Moe maar voldaan vertrekken de 27 noeste werkertjes aan het eind van de ochtend met juf en andere begeleiders in vierwielige voertuigen weer naar school, met heerlijk geurende, zelfgemalen koffie voor hun ouders, en voor het ontbijt een gekookt ei in een zelfgemaakte trechterbekereierdop!
Wat een schatten!
 
 
 
        
Hoeveel kilo wegen wij samen op de bascule?                             Leerlingen in de museumklas schrijven op de lei
 
 
              
Lijntje uit de de middeleeuwen staat in de belangstelling                     Ei schilderen voor in de trechterbekereierdop
 
--------------------------------------------------